Állapot: Megrongálódott Alternatív, helyi címek: Quattro evangelisti Angol cím: Four Evangelists Róma (Roma) Piazza della Trinità dei Pellegrini, 1. Chiesa della Santissima Trinità dei Pellegrini homlokzata A 18. századi Róma-útikönyvek szerint 1722-ben G. Battista de 'Rossi piemontei kereskedő megbízta Giuseppe Sardi építőmestert, hogy építse fel a Francesco De Sanctis római építész által tervezett új homlokzatot a 16. századi templom elé. A munkálatokat 1723. júniusában fejezték be a homlokzat dedikációs felirata szerint. A enyhén ívelt, és kompozit pilaszterekkel tagolt homlokzat travertinből készült. A díszítésben gazdag homlokzaton négy fülkében az evangelistán stukkó szobrai állnak. Ezek Bernardino Ludovisi első dokumentált munkái, érthető módon nem mutatják Ludovisi érett stílusát. Enggass szerint Máté evangelista alakját kivéve a figurák is eléggé zavarosak, és stílusos összetevőik sem teljesen konzisztensek. A nagy, egyszerűbb emberi formákat kis ruhadarabok takarják. A nehézkes alakok elgondolkodva mozognak a de Sanctis által tervezett könnyed, rokokó fülkékben.

Négy evangelista – Köztérkép

Így azonban a rubrika üresen marad. A bejárati ajtó, ami a szeminárium folyosójáról (ahol Kiss Sándor Boldog Gizella c., végső formájában a római Szent Péter kápolnában látható domborműve is van) a kápolnába nyíló ajtó felületén a négy evangélista szimbólumai faragott képe látható. Valamennyiüknél egy-egy nagy könyv látható, ami minden valószínűség szerint az Újszövetség egy-egy evangéliumára utal, aminek megírása az adott evangélista nevéhez köthető. Az ábrázolások sorrendjében véve: – angyal: Máté evangélista szimbóluma (Jézus tanítványa volt); az Újszövetség első könyve – szárnyas oroszlán, Márk szimbóluma (nem volt Jézus tanítványa); az Újszövetség második könyve – bika: Lukács szimbóluma, (nem volt Jézus tanítványa); az Újszövetség harmadik könyve – sas: János szimbóluma, (a hagyomány szerint Jézus tanítványa volt); az Újszövetség negyedik könyve Források:

A négy evangelista

  • A négy evangelista
  • A négy evangélista
  • A négy evangélista egyike

A négy evangélista neve

Négy evangélista – Magyar Katolikus Lexikon

Budapest, II. kerület, Frankel Leó út 54. A bejárattal szemközt, az oltár mögötti falon, a feszület két oldalán. Nem köztéri: Templombelső A kápolna, melyet Hild József tervezett az 1841-es megbízás alapján kicsinyke, de ottjártamkor úgy tűnt, a környék és – gondolom – a hozzá tartozó kórházépület és a Császárfürdővel való kapcsolata révén a hitéletének fontos központja. Már az építész neve is sokatmondó, de külön figyelmet érdemel, hogy úgy a stációsort, mind a szentély mögötti valamennyi alkotást, így a főképet alkotó "A megfeszített Krisztus anyjával és Szent Jánossal" együttest is Borsos Miklós készítette. A szentélyben található négy dombormű az evangélistákat ábrázolja az egyházművészet szerint hozzájuk tartozó szimbólumokkal. Így – Máté (Jézus tanítványa volt); szimbóluma az angyal, – János (a hagyomány szerint Jézus tanítványa volt) szimbóluma a sas, – Márk (nem volt Jézus tanítványa) szimbóluma a szárnyas oroszlán, – Lukács (nem volt Jézus tanítványa) szimbóluma a bika. Források: Azonosító 31628 Látogatás Frissítve 2017.

Vivaldi négy évszak tavasz

Elmegy a hang lelki okai