1. Éva

Szerző: Gárdonyi Géza A mű címe: Egri csillagok Műfaj: történelmi és ifjúsági regény A mű keletkezése: Az író 1897-ben Egerbe költözött, s itt írta meg két év alatt a regényt alapos kutatómunka után. Az első címe Hold és csillagok volt, az alcíme pedig Gergely diák. 1899-ben jelent meg a regény a Pesti Hírlapban folytatásokban, majd két évvel később könyv formájában. Rövid tartalom: A regény cselekménye közel két évtizedet fog át: 1533-ban Dél-Bakonyból indul, s az 1552-es hatalmas túlerővel szemben aratott egri végvári győzelemmel zárul. {module ON-Banner – salse-01|none} Bornemissza Gergőt és Cecey Évát elrabolja Jumurdzsák, török dervis. Gergő az éjszaka folyamán megszökik Vicuskával. Dobó István a rablóvezér, Móré nyomán van. A kisfiú beszámolója alapján megtámadják a törököket, s kiszabadítják a magyar foglyokat. Gábor pap megkegyelmez Jumurdzsáknak, csak a talizmánját veszi el. Dobó Gábor papra bízza a kisfiút, hogy vigye el Török Bálinthoz, Szigetvárba. Örömmel fogadja a várkapitány, s két fiával együtt neveli.

Éva

Az egri vár védelmének esztendejében Jumurdzsák elrabolta az akkor hatéves kisfiút. Megható volt olvasni, amikor Éva férfiruhában Eger vára felé lovagolt, hogy bejusson egy rejtett alagúton keresztül, mert mindenáron meg akarta találni a férjét. Ekkor kétségbeesettnek éreztem kedvenc hősömet, bár ezt szerintem jól leplezte. Igazi hőssé a szememben a csatában való bátor helytállása révén vált. Hősiesen küzdött, kitartó, merész és félelmet nem ismerő volt a törékeny nő. A hazához való hűségét is bebizonyította, addig harcolt, amíg eszméletét nem vesztette egy sérülés miatt. A diadal után a derék asszony visszakapta férjét és hőn szeretett gyermekét is. Hűséges feleségként, kiváló anyukaként élte tovább életét. Példát adott mindenkinek hitből, haza- és családszeretetből, jóságból és emberségből. Mondhatjuk őt is az "egri csillagok" egyikének, mert emlékezete olyan szépen ragyog ma is. Én ezért választottam őt a legkedvesebb egri hősömnek. Tóth Bianka (7. b) Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

III. rész 4. fejezet Főbb szereplők Időpont Helyszín Bornemissza Gergely Mekcsey István Cecey Péter Cecey Éva Matyi, a szolga 1543 Gyalu vára Gergelyék megbeszélik, hogy ketten elmennek Gyaluba, ahol az esküvő lesz és kiderítik, hogy Vica szereti-e még Gergelyt. Ha igen, akkor valamilyen módon megpróbálják Ceceyéket lebeszélni az esküvőről. Török Jancsi addig Hunyad várában vár rájuk, hogy az anyja ne sejtsen semmit, és ha Gergelyék végeztek, akkor Hunyadon találkoznak és indulnak Konstantinápolyba. Gyalun Gergelyék egy parasztnál vesznek ki szobát, Mekcsey pedig felmegy a várba, ahol szívesen látják, hiszen megmentette Cecey életét. Mekcsey kideríti, hogy Vica valóban nem szereti Fürjest, viszont, mint a királyné palotáslánya nem mondhatott ellent a királynénak, aki férjhez akarta adni. Ráadásul Gergelyről évek óta nem hallott semmit, de most, hogy Gergely a közelben van, mindenképpen beszélni akar vele. Este Mekcseyvel együtt Gergely is felmegy a várba és a konyhaudvaron várakozik, amíg Mekcsey megkeresi Évát és megszerveznek titokban egy találkozót.

 • Cecey éva jellemzése
 • Cecey éva rövid jellemzése
 • Kipróbált és bevált receptek ...: Banános-diós kevert süti
 • Kocsis játékok y8
 • Gyakori
 • Vv éva képek 18
 • Sakk diákolimpia 2019
 • Megtorlás 2018 port orange
 • Cecey éva jellemzése valaki segítene abban
 • Tippmix hu élő eredmények
 • Éva langoria

Mikor Mekcsey visszatér elmeséli, hogy Éva két napja sír, beszélt a szüleivel is, hogy nem akar férjhez menni, és csak Gergelyt szereti. Ceceyék azonban annyira el vannak bűvölve, hogy a lányukat a királyné adja férjhez, hogy hallani sem akarnak arról, hogy elmaradjon az esküvő. Gergely végső kétségbeesésében és dühében beront Ceceyék szobájába, és megpróbálja megmagyarázni nekik, hogy szereti Vicát és Vica nem lehet más felesége, csak az övé. Ceceyék hidegen fogadják Gergelyt, az öreg azzal vádolja, hogy el akarja rontani a lányuk szerencséjét és Gergely nem tud semmit felmutatni eddigi életéből, ami alapján elvehetné Vicát, Fürjes viszont már a király hadnagya. Összevesznek, Cecey sértegeti Gergelyt, azzal fenyegeti, hogy kirúgja. Gergely azt mondja: "- Cecey uram – szólott megkeményülten, komoran. – E pillanattól fogva nem ismerem kegyelmedet. Csak annyit fogok tudni, hogy azok az aranyak, amelyeken az anyám vére van, kegyelmednél vannak. " Az a 315 arany ugyanis, amit Gergely még gyermekkorában zsákmányolt, amikor megszerezte Jumurdzsák lovát ( 1. rész, 7. fejezet), az öreg Ceceynél volt letétben.

Figyelt kérdés Kérek mindenkit aki tud segítsen, nagyon sürgős lenne!! Fogalmazást kell írnunk az Egri csillagokból elbeszélés, jellemzéssel. Én Cecey Évát választottam. Köszönöm! 1/10 anonim válasza: ÍRd le, hogy ki volt aztán a könyv alapján jellemezd....... 2011. ápr. 30. 11:56 Hasznos számodra ez a válasz? 2/10 A kérdező kommentje: És azt megmondanád, hogy te hogy írnád le?? 3/10 anonim válasza: 88% dunántúli nemes úr lánya Gárdonyi Egri csillagok c. regényében. Apja a Dózsa-háború rokkantja volt. ~ apró gyerek korától játszótársa volt a két évvel idősebb szegény árvafiúnak, Bornemissza Gergelynek,... 14:58 Hasznos számodra ez a válasz? 4/10 anonim válasza: Cecey Éva Bornemissza Gergely felesége és gyermekük szerető édesanyja. A mű elején még csak gyerekként Vicuska néven ismertük meg, majd az egri vár ostromának idején bátorságát és anyai szeretetét ismertük meg. Gergellyel együtt sok kalandot éltek át. 15:01 Hasznos számodra ez a válasz? 5/10 anonim válasza: Felnőttként az egri vár ostromának idején bátorságáról és anyai szeretetéről tett tanúságot.

{module Banner 468 szöveg 01} János király meghal, a törökök csellel beveszik Budát. Gergő és Gábor pap merényletet terveznek a szultán ellen, de egy janicsáragát vélnek a szultánnak a díszes öltözete miatt, s őt robbantja fel Gábor pap. Elfogják a papot. Gergő látszatra a magyarrá lett török, Tulipán fogja, s Hajván, egy hatalmas török felfigyel Gergőre. Megmutat neki egy köteg papirost, melyeken a magyar végvárak alaprajzai láthatóak. Félrevezeti a törököt, az egri vár alaprajzát elteszi. Budán találkozik Cecey Évával, aki örök hűséget esküdik neki. Török Bálint gyanakszik a törökre, s előérzete nem csapja be, a törökök elfoglalják Budát, s őt Kanstantinápolyba hurcolják, a Héttoronyba vetik. Török Bálint Konstantinápolyban raboskodik. Mekcsey és Bornemissza Gergely a király seregébe készülnek, amikor Ceceyékkel találkoznak. Megtudja Gergő, hogy Vicuskát Fürjes Ádámhoz akarják feleségül adni. Siet Gyalura, hogy megbizonyosodjon a lány érzéseiről. Végül úgy döntenek, hogy megszöknek. Kockázatos kalandra vállalkoznak öten: Bornemissza Gergely, Török János, Cecey Éva, Mekcsey és Matyi nevű kocsisa, Konstantinápolyba igyekeznek, hogy kiszabadítsák Török Bálintot.

Olasz zenészként sikerül bejutniuk a Héttoronyba, de nem sikerül kiszabadítani a hős Török Bálintot. A cigány Sárközi segít nekik elmenekülni. Már csaknem az egész országot elfoglalták a törökök. Évát Sopronban az álruhás Jumurdzsák keresi fel, gyűrűt akar venni. Vicusa elszólja magát, hogy a férjénél van. A félszemű dervis elrabolja Jancsikát, 6 éves kisfiukat. Egerben a törökök támadásra készülődnek. Sokan elmenekülnek, de a város lakói, élükön a bíróval a városban keresnek menedéket. Dobó örül Bornemissza Gergelynek és barátjának Mekcseynek. A védők esküt tesznek, hogy a várat a végsőkig fogják védelmezni. A zsákmány közt egy török gyerekre akadnak. Jumurdzsák a talizmánjáért cserébe Bornemissza kisfiát ajánlja, de Gergő nem hisz a töröknek, mert úgy tudja, hogy fia feleségével Sopronban van. {module Banner 468 szöveg 01} Éva megtalálja Eger várának térképét és a gyűrűt, majd Miklós diákkal Egerbe megy. Megpróbálnak bejutni egy alagúton keresztül, de törökök bukkannak rájuk. Miklós diák úgy tud megszabadulni tőlük, hogy önfeláldozó módon felrobbantja a lőszertárakat.

15:05 Hasznos számodra ez a válasz? 6/10 A kérdező kommentje: Köszönöm mindenkinek! :D 7/10 anonim válasza: 2011. 18:39 Hasznos számodra ez a válasz? 8/10 anonim válasza: 2011. 20:23 Hasznos számodra ez a válasz? 9/10 A kérdező kommentje: 10/10 anonim válasza: 2016. 16:17 Hasznos számodra ez a válasz? Kapcsolódó kérdések:

Cecey ráparancsol a feleségére, hogy adja oda Gergelynek az örökségét. Gergely szótlanul otthagyja őket és bemegy Mekcsey szobájába. Egyszercsak Vicuska lép be az ajtón, Mekcseyt keresi, de Gergelyt találja ott. A szerelmesek megörülnek egymásnak és elhatározzák, hogy megszöknek. A szökés sikerül, Vica csellel az esküvői asztal mellől szökik meg. Vicces jelenet, amikor Mekcsey a szökés közben szólítja az istállóban a Debrecenben felfogadott szolgáját, Matyit, hogy vezesse elő a lovát. Matyi azonban olyan részeg, hogy hogy arra a kérdésre, hogy hol van Mekcsey lova, csak annyit tud válaszolni, a lovak, közt, mert lónak lovak közt a helye. Tipikus hiba szokott lenni, ezért figyeljünk arra, hogy a fejezet NEM Gyula várában, hanem Gyalu várában zajlik Az olvasónaplónak még nincs vége, kattints a folytatáshoz! Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Zsirleszivas arak budapest