A borostyán (Hedera sp. ) nemzetségbe tartozó növények közül egy hazánkban is nagyon elterjedt: vadon, kertekben egyaránt előfordul. Ám e nemzetségnek több más faja, és számos kertészeti változata van, amelyek nem eléggé ismertek, ezért kevesebben ültetik őket, pedig érdemes lenne számos szín és levélforma változatuk miatt. A borostyánról A borostyán növény akár 100 évig is él. Magyarországon az Alföld kivételével erdőkben gyakori, és árnyéki gyeppótlónak tömegesen ültetik. Az üde talajokat és párás éghajlatot szereti. Rendszeres öntözés mellett napon is jól fejlődik. A borostyán hazánk jellegzetes örökzöld, kúszó cserjéje, ami 15-20 m magasságig képes felkúszni. Rövid szívó gyökerekkel kapaszkodik fel a fákra vagy egyéb érdes felületre. Ehhez azonban megfelelő mennyiségű- és minőségű talajra van szüksége, hiszen ekkora lombfelület ellátásához jelentős gyökérzetre és annak ellátására is szükség van. A borostyán a Hedera nemzetségbe tartozó fajok gyűjtőneve. Mire használhatók? A Hedera helix, azaz a nálunk is legismertebb borostyánfaj sokféleképp használható nagy változatossága miatt.

Házilag

A Hedera nemzetségre jellemző egyedfejlődési szakaszok az ismert heterofilliás jelenség mellett több morfológiai, anatómiai bélyegben, és külső jellemzők alapján is különböznek. A fejlődési szakaszok elkülönítése nagy jelentőséggel bír az egységes szaporítóanyag előállításnál. A hedera fajok közül a legalakgazdagabb a Hedera helix, amelynek mintegy 800 fajtáját és kertészeti változatát tartják számon világszerte. A magyarországi fajták előállítása csak tíz évvel ezelőtt kezdődött meg, hazánkban már borostyán társaság is működik, amely e növény kedvelőit fogja össze. A borostyánokat legegyszerűbben dugványozással szaporíthatjuk. Léggyökereik, amelyekkel kapaszkodik, dugványként a földbe kerülve könnyen átalakulnak tápanyagfelvételre is alkalmas gyökerekké. Borostyános lábfürdő 4-5 liter langyos vízhez 1 liter borostyánforrázatot készítsünk, öntsük bele, és ebben áztassuk a lábunkat kb. 10-15 percig. 2, 5 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított vagy friss borostyánlevelet, majd 15 perc után szűrjük le.

Fémkereső házilag

Frissítő, fertőtlenítő hatású.

Ha buja, zöld talajtakarót keresel, a legjobb választás a borostyán. Szívós, gyorsan növekedik, és kevés gondozást igényel. Dugványozással könnyen szaporítható. A borostyán szaporítása A borostyán klónozása nagyon egyszerű, gyors és csak egy példányra van szükséged, a többi ingyen lesz. Amire szükséged van: borostyán olló föld kis virágcserepek, konténerek víz 1. Vágjunk egészséges dugványt Metszőollóval vágjunk hajtásdugványt: a tökéletes példány 15-20 cm hosszú és négy egészséges levele van az indáján. Egy tőről több dugványt is vághatunk. 2. Tedd vízbe az ágakat A levágott dugványt helyezd vízbe úgy, hogy a levelek az ég fele nézzenek. 5 cm magas vízbe tedd a növényeket és részleges napfénybe tartsd, az ablakpárkány tökéletes hely erre a célra. Ellenőrizd a víz szintjét, és szükség esetén adj még hozzá vizet, hogy a tő víz alatt maradjon. 3. Ellenőrizd Egy hét után nézd meg, hogy megjelentek-e a gyökér csírák. Óvatosan vedd ki a vízből. A gyökér kezdetben úgy néz ki, mint valami dudorodás az ágon.

Az elegendő zöldterület hiánya egyre nagyobb problémát okoz a városi embernek. Azonban a zöld környezet növelése javítja az általános életminőséget, mivel hangulatunk, egészségünk állapota függ a természet közelségétől. Éppen ezért napjainkban egyre fontosabb szerepet játszik a középületek, teraszok, magánházak borostyánnal történő borítása, hogy megőrizzük az egyensúlyt az épített, a természetes környezet és köztünk. A borostyánfal elem napi 45 liter oxigént termel 40%-al csökkenti a fejfájás os panaszok számát 21%-al csökkenti a fáradtságot Mindezt pedig olyan sövény ár mellett, mely nem lesz Önnek megterhelő.

Borostyán

A borostyán ötkaréjos levelű fiatalkori meddő alak a földön kúszva sűrű, örökzöld gyepet alkot, többnyire árnyékban él. A fák koronájába, sziklára vagy falra léggyökereivel felkapaszkodva fokozatosan alakul át a tojásdad levelű, zömök hajtású időskori alakká. Ez hozza ősszel a gömbös ernyőkben álló zöldes virágokat, - borsó nagyságú fekete termése tavasszal érik. Érdekessége, ha a fölső, napos helyen hajtott tojás alakú leveleket tartalmazó hajtásból vágunk dugványt, és azt meggyökereztetjük, majd napos helyre ültetjük, akkor nem futónövény, hanem cserje alakot vesz fel, és cserjeként fog növekedni. Ha árnyékba kerül, a levelek újra karéjossá alakulnak, a növény kúszónövénnyé alakul, és újra elkezdi keresni a napos helyet. Rengeteg változat Az 1900-as évek elejétől ültetik hazánkban a Hedera colchica-t, a múlt század közepétől kerültek be (egyelőre inkább csak gyűjteményes kertekben) a Hedera rhombea, a Hedera azorica, a Hedera pastuchovii, a Hedera nepalensis és a Hedera maroccana, a Hedera canariensis és a Hedera maderensis fajok.

  1. Borostyan kerítés házilag
  2. Erősítő házilag
  3. Fügefa szaporítása | Gazdabolt.hu
  4. Pizzatészta házilag
  5. Új széchenyi term care
  6. Eötvös józsef gimnázium budapest vélemény

Borogatás elkészítése: Keverjünk pépesre 1 rész felaprított friss borostyánlevelet és 3 rész őrölt lenmagot egy kevés forró vízzel, majd a kapott masszát kenjük egy kendőre, és tegyük a fájó testrészre. Légúti megbetegedésekre A borostyánlevél kitűnő gyógyír a légúti megbetegedésekre is, hiszen a benne lévő szaponinok segítségével gyorsan oldja a váladékot, és megkönnyíti annak felköhögését. Mivel a borostyán görcsoldó hatású, javasolják asztma kezelésére is, kisgyermekek esetében azonban vigyázni kell a borostyánlevélből készült tea alkalmazásával, ugyanis a szaponin mennyisége változó lehet a növényben, emiatt pedig hányást, vagy hányingert okozhat. Tea elkészítése: Forrázzunk le egy kávéskanál szárított borostyánlevelet 2 dl forró vízzel, majd hagyjuk állni 10 percig, azután szűrjük le. Napi 1-3 csésze fogyasztása ajánlott. Femcafe-tipp (x) Ha az enyhébb idő beköszöntével te is otthon hagytad a kabátot – amit már nyilván megbántál - és a meghűlés miatt azóta is hurutos köhögés gyötör, akkor a borostyánlevél-kivonatot tartalmazó Prospan szirup jelentheti a megoldást számodra!

General press kiadó