Elkészülte után gyorsan elfoglalta helyét a füredi ábrázolásokon. Nem volt olyan metszet, üvegpohár, vagy más füredi emléktárgy, amelyen a jellegzetes épület ne szerepelt volna. Fruhman Antal tervei alapján készült öt éven át. A klasszicista stílusú, szép térhatású templom főoltárának képét az osztrák Henriette Kärling, a "Krisztus a keresztfán" című képét pedig Vaszary János festette. A tiszta klasszicista stílusnak megfelelően épített kis templom tükrözi kiváló tervezőjének jó ízlését, tehetségét. Nagyszerű összhangban áll a vele szemben álló Blaha Lujza-házzal, oszlopcsarnokaik révén. Fontos műemléke Fürednek, és az Országos Műemléki Felügyelőség jegyzékében is szerepel. A füredi Savanyóvízhez járó vendégek már a XVIII. század ötvenes éveitől kezdve kérték, hogy legyen a fürdőtelepen egy kápolna. (A református vallásúak a községbe mehettek, ahol a régi középkori füredi templom (Szent Margit) volt a reformátusok akkori temploma. 1761-ben kezdték el a fürdőtelepen egy kápolna építését a katolikusoknak.

Kerek templom balatonfüred

A füredi Savanyúvízhez járó vendégek már a XVIII. század ötvenes éveitől kezdve kérték, hogy legyen a fürdőtelepen egy kápolna. (A református vallásúak a községbe mehettek, ahol a régi középkori füredi templom (Szent Margit) volt a reformátusok akkori temploma. 1761-ben kezdték el a fürdőtelepen egy kápolna építését a katolikusoknak. A XIX. század közepére ez szűknek bizonyult. Ezért kezdték el 1841-ben a Kerek-templom építését. A templom tervét Fruhman Antal győri építész készítette, aki alapul vette hozzá a római Pantheon képét, és annak kicsinyített mását építette fel igen tetszetős formában. A templom tetejére a keresztet csak 1844. december 4-én tette fel Hayek Venczel uradalmi ácsmester. A főoltár képét Kergling Henrietta készítette, és azt a jelenetet ábrázolja, midőn Jézus Krisztus egy pálmafa árnyékában Jákob kútjánál a szamáriai asszonnyal beszélget. A kútjelenet a savanyúvízforrásra, annak áldásos hasznára utal. A templomot 1846. június 21-én áldotta meg Bresztyenszky Béla tihanyi apát.

Angela kerek

Az oltárok restaurálását és aranyozását Csekőné Ruff Ilona pápai aranyozó végezte. 2000-ben új, tűzzománc keresztutat kapott a templom, amelyeket Zoltán Győző és Kovács Erzsébet művészházaspár készített el.

A kép eredetijét Annibale Carracci [1] olasz festőművész készítette a XVII. században. A kupola oldalfalain szereplő négy evangélistát id. Pucher Ferenc veszprémi festő festette. A jobb mellékoltár 1862-ben készült, de az eredeti festmény ( Szent László a sziklából vizet fakaszt) már nincs meg, helyén Vaszary János Krisztus a keresztfán című képe látható. XX. századi fejlesztések [ szerkesztés] A templom 1988-ban új orgonát kapott, melyet Paulus Frigyes orgonaépítő készített. A bejárat mellett két bronz dombormű látható, az 1919-es kommunista terror elől Balatonfüreden menedéket találtak emlékére. A "Mit féltek, kicsinyhitűek" domborművet 1928-ban, Úrnapján avatták fel, alkotója Boldogfai Farkas Sándor. Az 1940-es évek végén történt eltávolítása után a domborművet a balatonfüredi plébánián őrizték, majd az 1990-es évek elején helyezték vissza. A menekültek neveit felsoroló domborművet ekkor készítették, az eredeti, papíralapú, megrongálódott kép után. Az épület fennállásának százötvenedik évfordulójára kívül és belül megújult.

Shaolin templom

A templom főoltárának képe Jézus Krisztus és a szamáriai asszony találkozását ábrázolja. Jézus egy pálmafa árnyékában, Jákob kútjánál beszélget az asszonnyal. A kútjelenet a savanyúvízforrásra, annak áldásos hatására is utal. A kép eredetijét Annibale Carracci olasz festőművész készítette a XVII. században. Hol és mikor nézheted meg mindezt? Cím: 8230, Balatonfüred Blaha Lujza u. 1. Mikor látogatható: 2015. október 01. - 2021. december 31.

 1. Üllői út 78 b
 2. Balatonfüred kemping
 3. Led szalag autóba
 4. Kerek templom balatonfüred es
 5. Templom
 6. Kolozsvari Szalonna es Hir-Telen Beszolunk
 7. Kereskedelmi és vendéglátóipari szakközépiskola szombathely
 8. Shaolin templom
 1. Nick hornby a meztelen julien.com
 2. Eon székesfehérvár telefonszám
 3. Indesit mosógép nem kapcsol be
 4. Oroszlánszívű testvérek könyv
Magyarország görögország távolság busszal