A Boszna folyóról és a dukátus korszakában későbbi uralkodását előkészítő András királyunkról (akkor még hercegünkről - Hercegovina) nevét vevő mai állam –ha nem is ebben a mai formájában- de igen mozgalmas történelemmel rendelkezik. A mészkő és dolomit hegyóriások és fennsíkok közé ékelődő, egymással közel párhuzamos folyók festői völgyei nem csak Csontváry képzeletét ragadták meg, de Bizánc (később az oszmán-török) birodalmának, a Magyar Királyságnak és a fennséges Serenissima, Velence tengeri köztársaságának stratégáiét is. A stratégiai fontosságú vidék a szinte naponta torzuló hármas hatalmi erőtérnek a metszéspontjában egyensúlyozott. A középkorban itt fellelt színes-és nemesfém bányák (Banja Luka) pedig méginkább felértékelték e tájat. Megfordult itt Tallóczi Matkó (Jajca vára), Corvin János és Kinizsi Pál is, és még a jó emlékezetű, hatalmas Mátyás királyunk várost is alapított (Pocitelj) a Neretva partján. Aztán a hosszú évszázadokra itt berendezkedő és az iszlámot meghonosító török hódítók, és a velük megérkező békeidők hagytak mély nyomot.

Mostar hercegovina

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Több mint 1200 munkatárssal készítjük kiemelkedő színvonalú termékeinket és biztosítjuk szolgáltatásainkat. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.

Mostar merész, egyívű kőhídja a tizenhatodik század technikai csodájának számított, mint ahogyan ma is a mesés kelet pompakedvelő életmódját idézi a bazár és a piac Szarajevóban a mecsetekkel, medreszékkel. Aztán megint mozgalmasabb idők jöttek: megérkezett a Monarchia, melynek 30 évet szabott próbaidő képpen a Berlini kongresszus, melyen Andrássy Gyula képviselte a birodalmunk érdekeit – és megindult e vidéken is a látványos fejlődés. Vasút szelte át a völgyeket-hegyeket, neomór stílusú középületek épültek (Szarajevó Könyvtára), új városrészek nőttek ki a földből (Mostar, Monarchia városrész), a bosnyák katonák kiváló presztízst vívtak ki maguknak az OMM hadseregében. Aztán "felrobbant" a balkáni puskaporos hordó, a Szarajevo-i merénylet, a világháborúk, majd a véres jugoszláv széthullás pusztított. Mára egy kényes egyensúlyi állapotban próbál minden elmúló évvel egyre szilárdabbá válni ez a sok nemzetiségű, összetett államrendszerű és felépítésű ország, mely Daytonban még –igaz szerény- tengeri kijáratot is kapott.

  1. Az ördög pradát visel előzetes
  2. Jajce, Bosznia és Hercegovina - indavideo.hu
  3. A szó elszáll, az írás megmarad: a birtokbaadási jegyzőkönyv fontossága - Jogadó Blog
  4. ELMŰ ügyfélszolgálat
  5. Barbi ház
  6. Mostar hercegovina

Az átlaghőmérséklet itt a leghidegebb hónapban, januárban 6, míg a legmelegebb hónapban, júliusban 26 °C. Mostar egy gyönyörű török hangulatú kisváros, amely az Öreg híd és környékének a szépsége miatt már évtizedek óta a világörökség része: M ostar területén már az őskorban megjelent az ember. A római időkben már egész korán, még a keresztényüldözések idején megtelepedett az új vallás. A római bazilika romjai máig fellelhetők. A népvándorlás kora alatt és az utána létrejövő különböző szláv államok idején is fontos település maradt. Fénykorát a török időkben érte el, a XVI-XVII. században. Ekkoriban a város rohamosan terjeszkedik, fejlődik a kézművesség és a kereskedelem, és oktatási és kulturális központjává válik a térségnek. A város lakossága a 17. században eléri a 12. 000 főt, ami ekkoriban nagyvárosnak számít. 1631-ben már 22 dzsámival büszkélkedhetett a város, pl. a Koski Mehmed dzsámi. A törökök gyengülésétől kezdve a város is hanyatlani kezdett, amely még az osztrák-magyar megszállás alatt is folytatódott.

Magyarország görögország távolság busszal