A fejlett kategóriában a Samsung SSD -je jeleskedik, legfőképp a 800 és 900-as szériája, ezek közül leginkább a 800-as modellek azok, amik ár/érték arányosak. A Samsung ilyen téren úttörő, igyekszik minden szériájában újítani valamit, az SSD vezérlőegységét, tárolási megoldást (memórialapkák felépítését), vagy épp csak próbálja feszegetni a határokat, hogy valami extrém dolgot érhessen el. Ez a kategória azoknak ajánlott, akik hajlandóak ugyanakkora tárolókapacitásért +40-50% felárat fizetni, cserébe a megbízhatóbb felépítésért és esetenként nagyobb sebességért. Végül maradt a megbízható kategória, ami nem a többit hivatott lealacsonyítani, hanem az extrém fontosságú adatok tárolására ideális csoport. Ebben leginkább az Intel SSD jeleskedik, és főként a 700-as szériájával, jó választás lehet ez egy szervergépbe, komoly munkaállomásba, de itt már nagyon drága a GByte/forint érték, így szimpla adattárolásra felesleges lehet egy megbízható HDD-vel szemben. Az oprendszerünk kiválasztása is fontos szempont SSD használatkor, szerencsés, ha tudja AHCI módban kezelni az SSD-t, illetve támogatja a TRIM funkciót.

Mi az ssd

  1. Mi az ssd kártya
  2. Borika hu névnapi képeslapok
  3. Ssd mi az 01

A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, hangtalan, kevés hőt termel, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors. Az SSD-ket előszeretettel építik be laptopokba, subnotebookokba, netbookokba (pl. Asus Eee PC), valamint PC-kbe is, annak ellenére, hogy ezek tárolási egységre vetített ára nagyobb, mint a hagyományos merevlemeznek. Emiatt ahol lehetőség van több adattárolót alkalmazni, ott elsődlegesen az operációs rendszer és programok gyorsítására használják, az egyéb adatokat hagyományos merevlemezeken tárolják. Története [ szerkesztés] Az első SSD-k már a számítástechnika őskorában megjelentek: az elektroncsöves számítógépek ferritgyűrűs memóriája szilárdtest-tárolónak tekinthető. A ferritgyűrűs tár nagyon drága volt, ezért és az eleinte mágneshengeres, később mágneslemezes külső tárolóegységek megjelenése miatt a ferritgyűrűs memória kiment a divatból. Később, az 1970-es és 1980-as években az IBM, Amdahl és Cray korai szuperszámítógépeiben félvezetős memóriaelemekből kialakított SSD-k voltak, [1] de ezek a megrendelésre készült eszközök a megfizethetetlen áraik miatt elég ritkán használt termékek maradtak.

Ugyanez a helyzet adatok írásánál is. Az SSD legnagyobb előnye, hogy a fájlok elérésének idejét a töredékére csökkenti, így a számítógéped sokkal jobban ki tudja használni a komponenseinek teljesítményét. Hogy két konkrét példával éljek: A számítógép bekapcsolásakor a rendszernek (majdnem) nulláról kell elindulnia, ezért rengeteg adatot kell betöltenie a memóriába. Ez a folyamat egy hagyományos merevlemezen időigényes a sok-sok fájl miatt. Egy SSD-ről viszont villámgyorsan be tud mindent olvasni, így az 1-2 perces betöltési idő néhány másodpercre csökkenhet le. A másik példánál a számítógépes játékokra kell gondolnod! Egy-egy népszerű, felsőkategóriás játék már gyakran 20-30-40 gigabájt méretű, vagy akár ennek is többszöröse. A futtatásához a számítógépnek hihetetlen mennyiségű adathoz kell tudnia hozzáférnie; az olvasási idő szintén rendkívül sok, ha hagyományos merevlemezről beszélünk. Egy SSD-nél abban tud segíteni, hogy a munkamenetben történő első indításnál a fájlok gyorsabb beolvasása miatt csökkenjen a betöltési idő.

Mi alapján válasszak SSD-t a szerverembe? Mekkora az SSD élettartam?

Ssd mi az e

Ez egy olyan hardvernél, mint az SSD, aminél íratlan szabály, hogy nem írjuk tele, hogy el tudja osztani a blokkokat, ez különösen fontos. Sajnos RAID kártya mögött a TRIM nem működik, így időnként érdemes kivenni, és külön lefuttatni a TRIM-et. Power Loss Protection Előfordul, hogy az SSD cache-ébe már megtörtént az írás, de innen még nem került át a tárolóba az adat. Ha pont ilyenkor van áramszünet, akkor az adat elveszhet. Kondenzátorok addig tartalékolják az áramot az SSD számára, amíg ki nem írja a cache tartalmát a tárolóra, ezt jelenti a Power Loss Protection. Nyilván tűnhet ez úgy, mint egy túlbiztosítás: egy profi szerverszolgáltatónál dupla betáp, UPS, dízelaggregát dolgozik, hogy ne menjen el az áram. Annak az esélye, hogy egy olyan esemény következzen be, amivel mindezen rendszerek egyszerre adják be a kulcsot (mindkét betápon megszűnik a szolgáltatás és mindkét dízelaggregát meghibásodik), valamint épp az SSD cache-ében várakozzon az adat, kimutathatóan alacsony. Mégis, aki biztosra akar menni, vagy nem áll rendelkezésére a fentihez hasonló redundáns rendszer, annak figyelnie kell arra, hogy az SSD kínálja ezeket a plusz kondenzátorokat.

Most, hogy az árak ismét egyre barátságosabbak, sok olvasónk kérdezi, hogy ez csupán egy pillanatnyi korrekció és ismét drágulás várható, vagy ez egy hosszabb távú pozitív folyamat eleje és hamarosan minden eddiginél nagyobb kapacitású SSD-nk lehet eddig soha nem látott, barátságos áron? TH: Tavaly a készlethiány és a drágulás hátterében alapvetően a félvezetőgyártók átállási folyamata állt, ugyanis 2D-ről 3D NAND technológiára álltak át. Mostanra ezzel az átállással végeztek, így a piacon mindenhol megindulhatott a 3D NAND chipek terjedése nagy mennyiségben. Ez természetesen magával hozta az azonnali árcsökkentéseket, emellett pedig a kapacitás is növekedésnek indult, ami főként a nagyobb adatsűrűséget kínáló 3D NAND-nak köszönhető. Az általános elvárás szerint az árcsökkenés folytatódni fog 2018 első felében, azonban a második félévben ez a trend lelassul, ahogy a kereslet növekszik és egyre több felhasználó akar majd mind nagyobb és modernebb SSD-re váltani. PCW: Tiszta sor, hogy a csupán PCIe x2-n kapcsolódó A1000-es SSD-vel az a célja a Kingstonnak, hogy a SATA SSD-k sebességhatárát áttörve közelebb, megfizethető közelségbe hozza az NVMe tárolókat a végfelhasználók számára.

A fogyasztói piac SSD-i három fő csatlakozótípussal érhetők el: mSATA m. 2 standard SATA Az előző két csatlakozóval szerelt SSD-k sokkal apróbb méretű eszközök, mint a standard SATA-val szerelt társaik. A standard SATA SSD-k a laptopok 2, 5 hüvelykes méretű szabványa szerint készülnek. A gyártók némelyik típushoz mellékelnek egy apró kis tálcát, amire csavarozva könnyen rögzíthetjük az adattárolót egy asztali méretű 3, 5 hüvelykes meghajtó helyére. Az SSD előnyei a HDD-vel szemben Az SSD legnagyobb előnye a hagyományos HDD-vel szemben az már sokszor említett sebesség. A gyorsabb írás és olvasás miatt a rendszered, programjaid is gyorsabbak lesznek. A második jelentős előnyt is említettem már, az pedig az, hogy nem tartalmaz mozgó finommechanikai alkatrészeket. Ha egy klasszikus merevlemezt súlyosabb mechanikai hatás ér, tehát megüti valami, vagy komoly rázkódás éri, akkor a rajta tárolt adatok megsérülhetnek, illetve hozzáférhetetlenné válhatnak a komponensek hibája miatt. Természetesen az SSD-k sem golyóállók, azonban egy leejtést vagy a buszon való napi zötyögtetést jó eséllyel jobban viselik majd, mint a hagyományos technológiát használó adattárolók.

  1. Halloween h20 - húsz évvel később teljes film magyarul
  2. 1163 budapest cziráki út 26 32
Zsirleszivas arak budapest